Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish Turkish

SaR-Robots

Η πρόβλεψη σεισμών εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια. Οι σεισμολόγοι αδυνατούν να προβλέψουν με αξιοπιστία ένα σεισμό, έστω και έναν μήνα νωρίτερα, πόσο μάλλον την ημέρα που θα γίνει αυτός. Έτσι, με σκοπό τον μετριασμό των θυμάτων από τις φυσικές καταστροφές, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο έργο της αναζήτησης και της διάσωσης. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει έντονη ερευνητική προσπάθεια στην κατεύθυνση για δημιουργία ρομποτικών συστημάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό επιζώντων σε χαλάσματ.

Το παρόν πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, έχει σαν σκοπό την έρευνα και τον σχεδιασμό αυτόνομων ρομπότ, για τη χρησιμοποίηση αυτών στην επιθεώρηση χωροταξικών δομών που έχουν καταρρεύσει μετά από πυρκαγιές, σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές, χώροι στους οποίους η ανθρώπινη πρόσβαση κρίνεται επικίνδυνη ή αδύνατη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατηγορία των πολυαρθρωτών ρομπότ, τύπου φιδιού και σε ιπτάμενα κινούμενα ρομποτικά συστήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (ελικόπτερα, VSTOL). Επιπλέον, παρατίθεται ο σχεδιασμός και η προσομοίωση επίγειου ρομποτικού συστήματος για ανεύρεση επιζώντων σε σεισμούς καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή πρωτότυπου ιπτάμενου οχήματος για πρόληψη πυρκαγιών.

Η προτεινόμενη έρευνα επικεντρώνεται: α) στον προσδιορισμό των απαιτήσεων για χρήση των προαναφερθέντων ρομποτικών συστημάτων (πολυαρθρωτά ρομποτικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης), για εξερεύνηση και διάσωση, με έμφαση σε περιστάσεις πυρκαγιών και σεισμών, β) στη χρήση και μεταφορά της υπάρχουσας τεχνογνωσίας στον Ελλαδικό χώρο και γ) στη συνεργασία των ρομποτικών συστημάτων για εφαρμογές εξερεύνησης και διάσωσης.Το πρώτο παραδοτέο του έργου, είχε τίτλο «Βιβλιογραφική Ανασκόπηση για Χρησιμοποίηση Ρομπότ για Καταστροφές» και αφορά το πρώτο στάδιο του έργου, διάρκειας τριών μηνών. Σε αυτό το πρώτο στάδιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε η αναγκαία βιβλιογραφική ανασκόπηση για χρήση αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων στις φυσικές καταστροφές. Τα προτεινόμενα ρομποτικά συστήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πράκτορες (agents) για την εκτέλεση αποστολών που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Ως έλασσον πλεονέκτημα της χρήσης μη επανδρωμένων συστημάτων είναι το ιδιαίτερα χαμηλό τους κόστος σε σχέση με κάθε επανδρωμένη λύση.

Η γρήγορη και αποτελεσματική ανίχνευση είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, στον χώρο της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Προσπάθειες για την αυτοματοποίηση επιμέρους συστημάτων έχουν γίνει παλιότερα, αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, βασισμένη σε ένα πρακτικό συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων ανίχνευσης φαίνεται ότι είναι μια αποδεκτή λύση. Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα με χρήση αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων μπορεί να συμβάλλει στον γρηγορότερο εντοπισμό της θέσης του υποψήφιου θύματος και στην αναγνώριση των συνθηκών γύρω του. Κατά την ίδια έννοια, η χρήση αυτόνομων αεροσκαφών που θα σαρώνουν εκτάσεις όπου είτε υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιά, είτε μπορεί να παρακολουθηθεί το μέτωπο της φωτιάς με την έγκαιρη ανίχνευση αυτού. Στα πλαίσια αυτού του παραδοτέου, παρουσιάζονται εφαρμογές ρομποτικών οχημάτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα και στη διάσωση και κατηγοριοποιούνται σε: α) ρομπότ με τροχούς, β) ρομπότ με ερπύστριες, γ) ρομπότ με πόδια, δ) ρομπότ φίδια και ε) εναέρια ρομπότ. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι πιο σημαντικοί οργανισμοί στον χώρο της έρευνας και διάσωσης με χρήση ρομποτικών συστημάτων καθώς και τα πιο σημαντικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα στην περιοχή αυτή. Θα παρουσιαστεί μία εκτενής βιβλιογραφική αναφορά με τις τρέχουσες και χαρακτηριστικές δημοσιεύσεις στον χώρο της ρομποτικής για εξερεύνηση και διάσωση.

Ιδιαίτερη έμφασή δίνεται στο σχεδιασμό, την μοντελοποίηση καθώς και τις απαιτήσεις για την κατασκευή επίγειων πολυαρθρωτών ρομποτικών συστημάτων. Επιπρόσθετα παρουσιάζεται ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο έλεγχος εναέριου ρομποτικού συστήματος (UAV). Στο τέλος, παρατίθενται η λογική υλοποίησης συνεργατικού ελέγχου εναέριων και επίγειων ρομποτικών συστημάτων σε εφαρμογές εξερεύνησης και διάσωσης.