Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish Turkish

SaR Robots Project

GUARDIANS project

http://vision.eng.shu.ac.uk/mmvlwiki/index.php/Guardians

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το FP6 και συμμετείχαν οκτώ Ευρωπαίοι Εταίροι. Σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία ενός σμήνους από αυτόνομα ρομπότ με σκοπό την λειτουργία τους για την ανίχνευση επιζώντων σε αστικά περιβάλλοντα. Τα ρομποτικά οχήματα που αναπτύχθηκαν, είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον και με ένα σετ από προηγμένους αισθητήρες να αναζητούν και να εντοπίζουν εγκλωβισμένους ανθρώπους. Το πρόγραμμα έληξε τον Ιανουάριο 2010.

VIEWFINDER project

http://www.shu.ac.uk/research/meri/mmvl/research/projects/viewfinder/

Το έργο του FP6 (2006-2009) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελείται από εννέα Ευρωπαίους Εταίρους και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα με σκοπό την ανίχνευση του εδάφους κατά την ύπαρξη μίας πυρκαγιάς, βοηθώντας το προσωπικό διάσωσης και καθοδηγώντας το για την ανίχνευση επιζώντων. Επιπλέον, το έργο αυτό εξετάζει βασικά θέματα που αφορούν την αυτόνομη κατασκευή χάρτη, την ανασυγκρότηση και διασύνδεση τοπικών πληροφοριών, τη χρήση διεπαφών μεταξύ ανθρώπων-ρομπότ και την αυτόνομη πλοήγηση αυτών.

SARNET project

http://www.sar-net.eu/node/4 

Το έργο αυτό είναι ένα δίκτυο αριστείας με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας σε σοβαρά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Παρά τα μέτρα πρόληψης των ατυχημάτων και τα μέτρα διαχείρισης που έχουν θεσπιστεί σε πυρηνικούς σταθμούς, και παρότι παραμένει πολύ μικρή η πιθανότητα λανθασμένης λειτουργίας, ένα πιθανό συμβάν μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό ατύχημα με αποτέλεσμα την τήξη του πυρήνα, και την επακόλουθη διασπορά των ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον.

Το δίκτυο SARNET έχει συσταθεί υπό την αιγίδα των προγραμμάτων πλαισίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και στοχεύει στην αναζήτηση τεχνολογιών για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας της ρομποτικής.

sFLY project

http://www.sfly.org/doku.php 

Σκοπός του έργου, είναι η δημιουργία μικρών αυτόνομων ελικοπτέρων που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτόνομες εργασίες, όπως η αναγνώριση για την έρευνα και διάσωση, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος, η επιτήρηση της ασφάλειας, η επιθεώρηση, η επιβολή του νόμου, κλπ. Τα ρομποτικά αυτά ιπτάμενα οχήματα, εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες και δυνατότητα πλήρους αυτόνομης πλοήγησης θα συντελούν στην γρήγορη ανίχνευση επιζώντων, ειδικά σε περιοχές που μέχρι τώρα η πρόσβαση ήταν σχεδόν αδύνατη.