Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish Turkish

Legged Robots

The Roller-Skating Rescuer

Ο καθηγητής Shigeo Hirose στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Τόκυο έχει δημιουργήσει τρία ρομπότ για έρευνα και διάσωση, το καθένα σχεδιασμένο για ελαφρώς διαφορετικό σκοπό.

Το πρώτο ρομποτικό σύστημα που μοιάζει με ένα φίδι, παρουσιάζει πρωτοτυπία στην κατασκευή του, λόγω της παρουσίας τροχών σε όλες τις πλευρές του, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στην κίνηση αυτού σε αντίξοες συνθήκες. Το δεύτερο ρομποτικό σύστημα, μοιάζει και αυτό με φίδι, αλλά αντί για τροχούς χρησιμοποιεί πέλματα και έχει κατασκευαστεί με σκληρό περίβλημα, έτσι ώστε να αντέχει στην σκόνη, στο νερό και γενικά να είναι σε θέση να λειτουργήσει σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τρίτο ρομποτικό σύστημα, το οποίο, βάσει κανόνων που πηγάζουν από την οργανική βιολογία, είναι σε θέση να αποφασίζει, συνεχώς, ποιός τρόπος κίνησης είναι ο βέλτιστος, και σε σχέση πάντα με τον σκοπό της αποστολής του. Κατά την μετακίνηση του σε ιδιαίτερα ανώμαλο έδαφος, τα πόδια του ρομπότ έχουν την τάση να λειτουργούν καλύτερα. Ενώ σε επίπεδο έδαφος η χρήση κάποιου είδους τροχών είναι προτιμότερη, με σκοπό την πιο γρήγορη και την περισσότερο οικονομική, από πλευράς κατανάλωσης ισχύος, κίνηση.

The Roller-Skating Rescuer

Το ρομποτικό αυτό όχημα, διαθέτει ένα ευφυές σύστημα επαναπροσδιοριζόμενων ποδιών, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε τροχούς όταν είναι απαραίτητο, και στη συνέχεια, να πραγματοποιηθεί μια κίνηση εμπνευσμένη από τα πατινάζ με rollers.

Humanoid BEAR Medic-Bot

Το BEAR (Battlefield Extraction Assist Robot) από το Ινστιτούτο Vecna Robotics των ΗΠΑ είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ για έρευνα και διάσωση. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο διασώστη με το επιπρόσθετο πλεονέκτημα να είναι πιο ισχυρό, πιο ανθεκτικό, και λιγότερο πολύτιμο από τους διασώστες (σε σύγκριση με το κόστος μίας ανθρώπινης ζωής).

Το ρομποτικό όχημα, χρησιμοποιεί δύο ανεξάρτητα πέλματα για κάθε πόδι, με αποτέλεσμα να είναι ικανό να εκτελεί εξειδικευμένες κινήσεις και επιπλέον να έχει την ικανότητα να αλλάζει το ύψος του, να στέκεται στα γόνατα, στους αστραγάλους ή στα οριζόντια. Οι κατασκευαστές του ελπίζουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ρομπότ σε όλα τα είδη των επικίνδυνων αποστολών.

Humanoid BEAR Medic-Bot

Το ανθρωποειδές BEAR μπορεί να εντοπίσει θύματα σε πεδίο μάχης, στους χώρους όπου διέρρευσαν τοξικές ουσίες ή σε χαλάσματα που έχουν προκύψει από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές. Αφού εντοπίσει τα θύματα μπορεί να τα σηκώσει και να τα μεταφέρει με ασφάλεια σε μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι στιγμής υπάρχουν εννέα υλοποιήσεις του BEAR – κάθε ένα από αυτά περισσότερο ικανό από τον προκάτοχό του. Οι βελτιώσεις μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν ανθεκτικά πέλματα με κίνηση υψηλής ταχύτητας, σύστημα κίνησης υψηλής ενέργειας, ανθεκτικά κύτταρα μπαταρίας και τη ενίσχυση της επιδεξιότητα του ρομπότ.

Near-Indestructible, Ultra-Cheap RoachBot

Ο κόσμος των εντόμων αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος για τους εμπνευστές της ρομποτικής και ορισμένες φορές καταλήγει στη δημιουργία ενός ρομποτικού συστήματος που προσομοιώνει σχεδόν τέλεια την συμπεριφορά πραγματικών εντόμων. Ένα τέτοιο ρομπότ είναι και το cyborg-ify που δημιουργήθηκε από καθηγητή της βιομιμητικής του Πανεπιστημίου του Berkeley.

Near-Indestructible, Ultra-Cheap RoachBot

Το πολύ φθηνό, ultra-touch Dash εμπνεύστηκε από την κατσαρίδα, κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο, κατασκευάστηκε από μέρη μη χρησιμοποιούμενων κινητών τηλεφώνων και από άλλα ηλεκτρονικά, και το κυρίως σώμα του είναι φτιαγμένο από χαρτόνι. Είναι εξοπλισμένο με βασικά εργαλεία χαμηλής ανάλυσης (αλλά πολύ φθηνά), με κάμερες από κινητά τηλέφωνα και ένα τσιπ Wi-Fi. Το συγκεκριμένο ρομπότ είναι απίστευτα ευκίνητο και γρήγορο και το, κατασκευασμένο από ειδικό χαρτόνι, σώμα του το καθιστό ιδιαίτερα ανθεκτικό. Το Dash θα μπορούσε να αποτελεί έναν εξαιρετικό πόρο για τις ομάδες έρευνας και διάσωσης.