Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish Turkish

Biomimetic

Το Perching Project του Πανεπιστημίου του Stanford έχει σαν σκοπό τον σχεδιασμό ενός τηλεκατευθυνόμενο εναέριου ρομποτικού οχήματος που θα είναι σε θέση να πλοηγείται σαν αεροπλάνο και να προσγειώνεται σε μία κάθετη επιφάνεια. Το ρομπότ χρησιμοποιώντας ένα αποστασιόμετρο καθορίζει πόσο μακριά από έναν τοίχο βρίσκεται και καθώς τον πλησιάζει αλλάζει αυτόματα την κλίση του, ώστε το σώμα του να πάρει θέση παράλληλη με το επίπεδο του τοίχου. Στην συνέχεια με κατάλληλα διαμορφωμένα πόδια (αντί για ρόδες) έχει την δυνατότητα να γαντζώνεται στις επιφάνειες με ασφάλεια και να παραμένει εκεί. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ρομπότ αυτού είναι και η δυνατότητα που έχει να απογειώνεται από την κάθετη θέση που βρίσκεται σε έναν τοίχο. Το ρομπότ αυτό αντιγράφει πλήρως τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα έντομα για την προσγείωση τους στους τοίχους και μπορεί να βρει αμέτρητες εφαρμογές σε περιοχές διάσωσης όπου δεν υπάρχουν οι κλασικοί χώροι και προσγείωσης και απογείωσης.

Το ρομπότ-νυχτερίδα, είναι ένα ρομπότ που έχει αναπτυχθεί από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της North Carolina και αποτελεί ένα ιδιαίτερα μικρό και ελαφρύ κατασκεύασμα. Οι περισσότερες εφαρμογές του επικεντρώνονται στον τομέα της επιτήρησης, όπως για παράδειγμα στην αναζήτηση θυμάτων ή επιζώντων μετά από μία σύγκρουση, κατολίσθηση, σεισμό κτλ. Το σύνολο του σκελετού του ρομπότ ζυγίζει μόνο μόλις 6 γραμμάρια και αποτελεί έναν πραγματικό σχέδιο μίας νυχτερίδας με χόνδρους, τένοντες, και οστά που μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία χειρισμών. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα έξυπνα υλικά όπως αυτά από Shape Memory Alloy, που είναι αρκετά ελαστικά και έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν το μέγεθος τους όταν εφαρμόζεται σε αυτά ένα ρεύμα και έχουν το μέγεθος μίας ανθρώπινης τρίχας.

The Perching Project Robot


    Robot-Bat 

Tο SmartBird είναι ένα υπέρ ελαφρύ μοντέλο πτήσης με εξαιρετικές αεροδυναμικές ιδιότητες και εξαιρετική ευκινησία. To SmartBird έχει σχεδιαστεί από τους μηχανικούς της FESTO και βασίζεται σε έρευνα που στοχεύει την αυτόνομη πτήση πουλιών, ένα από τα παλαιότερα όνειρα της ανθρωπότητας. Το ρομπότ, είναι βασισμένο από το πουλί ασημό-γλάρο, βασίζει την πτήση του στα φτερά που μπορεί να τα κινεί πάνω και κάτω, καθώς επίσης και να τα περιστρέψει σε μικρές γωνίες. Το μοντέλο καταναλώνει πολύ μικρή ενέργεια λόγο της πολύ ελαφριάς κατασκευής και των υλικών που χρησιμοποιούνται.

 

  FESTO- Smart Bird 

Τo ROBO-BEE  είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια για την κατασκευή ενός μικροσκοπικού αυτόνομου εναέριου ρομπότ, το οποίο αναπτύχθηκε από το εργαστήριο μικρό-ρομποτικής του Harvard. Το ρομπότ αυτό έχει την δυνατότητα να αιωρείται να προσγειώνεται σε τοίχους και ταβάνια και να εκτελεί εντυπωσιακές μανούβρες. Ο μηχανισμός πλοήγησης είναι παρόμοιος με αυτόν μίας μέλισσας, όσον αφορά την κίνηση των φτερών του. Ο σχεδιασμός των φτερών του αποδεικνύει ότι μπορεί να προξενήσει την απαραίτητη ώθηση για να σηκώσει το βάρος του, το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρό, ενώ ένας στόλος από παρόμοια ρομποτικά οχήματα, μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλήθος εφαρμογών εύρεσης και διάσωσης.

 

 ROBO-BEE 

Το Morphing Micro Air and Landing ρομποτικό όχημα είναι ένα υβριδικό εναέριο / επίγειο όχημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αυτόνομη και απομακρυσμένη πλατφόρμα αισθητήρων. Ο σκοπός αυτού του οχήματος είναι να χρησιμεύσει ως μια συσκευή που μπορεί να πετάξει σε επικίνδυνα / εχθρικά περιβάλλοντα, με σκοπό την διερεύνηση, την συλλογή και την αποστολή πληροφοριών σε ένα κέντρο ελέγχου. Το ρομπότ αυτό συνδυάζει την Whegs ™ επίγεια τεχνολογία μετακίνησης αναπτυχθεί και έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο Βιολογικής Εμπνευσμένης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. Αυτά τα ρομποτικά οχήματα, έχουν μία άτρακτο που κατασκευάζεται από ίνες άνθρακα με ευέλικτες πτέρυγες και ύφασμα στις επιφάνειες ελέγχου. Η ευελιξία στα φτερά ύφασμα του επιτρέπει να έχει μία σημαντική αεροδυναμική ευστάθεια στο οχήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και απέναντι σε έντονες ριπές ανέμου.

 

 Morphing Micro Air and Land Vehicle 

Το μηχανοτρονικό ιπτάμενο έντομο, έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και είναι σχεδιασμένο με βάση βιομιμητικές αρχές, με σκοπό να αντιγράψει τα εξαιρετικά χαρακτηρίστηκα της πτήσης των μυγών. Η υψηλή του απόδοση, βασίζεται στις μεγάλες δυνάμεις που μπορεί να εξασκήσει (όπως ακριβώς και στην περίπτωση στις μύγες), καθώς επίσης και σε ένα πολύπλοκο σύστημα ελέγχου, βασισμένο σε οπτική ανάδραση, αδρανειακούς αισθητήρες και πιεζοηλεκτρικούς ενεργοποιητές.

Micromechanical Flying Insect 

Το ιπτάμενο ρομπότ DelFly-ΙΙ ζυγίζει μόνο 3 γραμμάρια και έχει διαστάσεις 10 cm από άκρη της φτερούγας σε άκρη της φτερούγας. Το ρομπότ αυτό, είναι πολύ χρήσιμο για την πρόοδο της επιστήμης, μιας και ολοκληρώνει αρχές από τον τομέα της μηχανικής, της αεροδυναμικής, της ηλεκτρονικής και του ελέγχου. Η λειτουργία του βασίζεται σε αρχές της τεχνητής όρασης και της τεχνητής νοημοσύνης.

 

DELFLY-II 

Το Ornithopter, είναι ένα ιπτάμενο ρομποτικό όχημα, που μιμείται την πτήση των πουλιών και έχει κατασκευαστεί από ρομποτιστές στο Πανεπιστήμιο του Cornell, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ιπτάμενο αυτό ρομπότ, έχει κατασκευαστεί με τεχνικές 3D εκτύπωσης, Το πιο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα ήταν η κατασκευή των φτερών, μιας και αυτά θα έπρεπε να είναι πολύ ευέλικτά, ελαφριά αλλά και ισχυρά ώστε να μπορούν να αντέξουν τον γρήγορο κυματισμό και τις τυχόν παραμορφώσεις.

ORNITHOPTER